မေန႔ကရြာထားသည့္မိုးေၾကာင့္ ျမင္ကြင္းတစ္ခုလံုးသည္ စိမ္းျမလို႔ေနပါတယ္။ ကန္သင္း႐ိုးေပါင္ေပၚကေန ေကာင္းကင္ဆီကို ထိုးထြက္ေနသည့္ ထန္းပင္တို႔၏ ထန္းရြက္တုိ႔သည္ ရြာသြန္းထားသည့္မိုးေၾကာင့္ ဖုန္မႈန္႔တို႔ ကင္းစင္ကာ စိမ္းစိမ္းစိုစို ရွိေနတဲ့ ျမင္ကြင္းဟာ ႐ႈမၿငီးႏိုင္တဲ့ ပန္းခ်ီကားလိုပါပဲ။ တိုက္ခတ္လာေသာ ေလထဲတြင္ ထန္းခ်က္ဖိုဆီက လြင့္ပ်ံ႕လာတဲ့ ထန္းလ်က္ရနံ႔နဲ႔အတူ မိုးနံ႔သည္လည္း ေလထုထဲမွာ သင္းပ်ံ႔လို႔ေနပါတယ္။ ထန္းသမားမယားက ထန္းလ်က္ဖိုထဲမွာ ထန္းလ်က္က်ဳိေနသလို ထန္းတက္သမားကလည္း ခါးတြင္ ထန္းလွီးဓားခ်ိတ္ထားၿပီး ရင္းေထာင္ကိုကိုင္ကာ တစ္ပင္ၿပီးတစ္ပင္ ျမဴအိုးေတြကို တင္လို႔ခ်လို႔ ေနျပန္ပါတယ္။ ခုလိုရာသီမ်ိဳး အညာအရပ္က ထန္းေတာေတြဆီ ထန္းလ်က္တို႔ လိႈင္လိႈင္ထြက္ေနေသးတဲ့ ထန္းဖိုရာသီ ျဖစ္ပါတယ္။ ထန္းရည္အထြက္ ေကာင္းေနေသးတာမို႔ ထန္းတက္သမားေတြလည္း တစ္ပင္ၿပီးတစ္ပင္ မနက္ညေန အေျပးအလႊား တက္ေနရပါတယ္။ ထန္းလ်က္ႀကိဳတဲ့သူကလည္း မနက္တစ္ႀကိမ္ ညေနတစ္ႀကိမ္ ရသမွ် ထန္းရည္ကို က်ဳိခ်က္ရပါတယ္။ ေန႔ခင္းဘက္ နားတယ္ဆိုတဲ့ အခ်ိန္မွာလည္း သစ္ေခါက္လွီးတာ ျမဴအိုးမီးၿမိႇဳက္တာေတြ လုပ္ရေတာ့ တစ္ေန႔လံုးပါမွ ညဥ့္ဦးပိုင္းေလာက္ပဲ ေကာင္းမြန္စြာ နားရပါေတာ့တယ္။
စိမ္းျမေနတဲ့ ထန္းပင္ေတြၾကားထဲမွာ ထန္းတက္သမားက မနက္မလင္းခင္မွာဘဲ ထန္းလွီးဓား ခါးမွာခ်ိတ္ၿပီး ရင္းေထာင္ကိုကိုင္ကာ ထန္းပင္ေတြဆီ ထြက္လာပါတယ္။ ထန္းပင္ေျခေရာက္တာနဲ႔ ရင္းေထာင္ကို ထန္းပင္မွာ ႀကိဳးနဲ႔ခ်ီၿပီး အပင္ေအာက္ အသင့္ရွိေနတဲ့ ျမဴအိုးေတြကိုယူကာ တက္သြားပါတယ္။ ရင္းေထာင္အဆံုးနဲ႔ ထန္းပင္ေပၚက တြဲေလာင္းခ်ထားတဲ့ ရင္းဆြဲနဲ႔က အခ်ိတ္အဆက္အမိမို႔ ထန္းပင္ထိပ္ဖ်ားထိေအာင္ ဆက္တက္သြားပါတယ္။ ထန္းပင္ေပၚေရာက္တာနဲ႔ ထန္းလက္ေတြၾကားက လိုင္ထိုးၿပီး အရင္တစ္ေန႔က ခ်ိတ္ထားတဲ့ ထန္းရည္အိုးေတြကိုျဖဳတ္ၿပီး ေနာက္အိုးသစ္ လဲတပ္ပါတယ္။ ကလိုင္ဆိုတာက ထန္းပင္ေပၚေရာက္ရင္ ထန္းသမားထိုင္ဖို႔ လုပ္ထားတဲ့ သစ္သားျပားကို ဆိုလိုတာပါ။ အိုးသစ္လဲၿပီးတာနဲ႔ ထန္းႏို႔ေခ်ာင္းထိပ္ေတြကို လွီးျဖတ္ၿပီး ျမဴအိုးဆီ စိုက္ထားခဲ့ပါတယ္။ အပင္ေပၚက ျပန္ဆင္းလာၿပီးေနာက္ ပါလာတဲ့ ထန္းရည္အိုးကိုခ်ကာ ေနာက္တစ္ပင္ ဆက္တက္ပါတယ္။ ထန္းသမားခ်ထားေပးခဲ့တဲ့ ထန္းရည္အိုးေတြကို ေနာက္ကေန မိသားစုေတြက လိုက္သိမ္းၿပီး ထန္းလ်က္ဖိုဆီ ယူေဆာင္သြားၾကပါတယ္။ ထန္းတက္သူကတက္ ေနာက္က ထန္းရည္အိုးလိုက္သိမ္းသူ သိမ္းဆိုေတာ့ ထန္းတက္ရတာ ပိုၿပီး ျမန္ဆန္ပါတယ္။ ထန္းခ်က္ဖိုကို ေရာက္တဲ့အခ်ိန္ ထန္းလ်က္ခ်က္သူကခ်က္၊ အိုးေဆးသူက ေဆးၾကရပါတယ္။ ထန္းဖိုရာသီက ထန္းသမားအတြက္ တစ္ႏွစ္စာ စားႏိုင္ေလာက္ေအာင္ ထန္းရည္ရတဲ့ရာသီမုိ႔ ေန႔ညအလုပ္လုပ္ရၿပီး အပင္ပန္းဆံုးပါ။ ထန္းမရာသီေရာက္ရင္ေတာ့ ထန္းရည္လည္း အထြက္နည္းသြားတာမို႔ တက္ရတဲ့ အပင္အေရအတြက္လည္း နည္းသြားၿပီး ထန္းလ်က္ကိုလည္း မနက္တစ္ႀကိမ္ေလာက္ပဲ က်ဳိေတာ့တာမို႔လည္း လူလည္း အေတာ္အသင့္ သက္သာပါတယ္။
ထန္းတက္သမားေတြ အေနနဲ႔ ထန္းဖိုရာသီမွာ ထန္းလိႈင္လိႈင္ရေအာင္ ထန္းျပင္ျခင္းအလုပ္ကို ထန္းရည္မရမီ ႏွစ္လေလာက္ အလိုကတည္းက လုပ္ၾကရပါတယ္။ ထန္းျပင္တယ္ဆုိတာက ထန္းႏို႔ေခ်ာင္းထြက္မယ့္ ေနရာမွာ ပိတ္ဆုိ႔ေနတဲ့ ထန္းလက္ကိုင္းေတြကို ခုတ္ရတယ္။ ရင္းဆြဲလို႔ေခၚတဲ့ ထန္းပင္ေပၚက တဲြေလာင္းခ်ထားတဲ့ ေလွကားေတြ ဆင္ရတဲ့အလုပ္ကို ထန္းျပင္တာလို႔ ဆိုလိုတာပါ။ အမ်ားအားျဖင့္ ျပာသိုလဆိုရင္ ထန္းစျပင္ပါၿပီ။ အဲဒီအခ်ိန္မွာ ထန္းရည္မရေသးပါဘူး။ အဲဒီေနာက္ ေဆာင္းကုန္စ တပို႔တဲြေလာက္မွ ထန္းရည္စရပါတယ္။ ထန္းႏို႔ေခ်ာင္းအထြက္ေစာရင္ ေစာသလို ထန္းရာသီစတာလည္း ေစာပါတယ္။ ထန္းႏို႔ေခ်ာင္းေတြက ထန္းရည္ထြက္ေသးသေရြ႕ ထန္းဖိုရာသီ မကုန္ေသးဘူးလို႔ ဆိုႏိုင္ပါေသးတယ္။ ထန္းမခ်ိန္ဆိုတာက ထန္းသီးကေန ထန္းရည္ခံတဲ့ ရာသီလို႔ ေျပာႏိုင္ပါတယ္။ ထန္းသီးလံုးေလးေတြ စထြက္ကတည္းက အသီးမႀကီးေအာင္ ထန္းသမားက တူလိုအရာမ်ိဳးနဲ႔ ထန္းသီးေတြကို ထုထားရပါတယ္။ ထန္းႏို႔ေခ်ာင္းေတြက ထန္းရည္မရေတာ့တဲ့ အခ်ိန္မွာ အဲဒီထန္းသီးလံုးေလးေတြကေန ထန္းရည္ခံယူရပါတယ္။ ထန္းဖိုရာသီေရာက္ရင္ေတာ့ ထန္းရည္အရနည္းတာေၾကာင့္ ထန္းလ်က္အထြက္ႏႈန္းလည္း နည္းသြားပါတယ္။ ထန္းသမား တက္လို႔ရတဲ့ ထန္းရည္အိုးေတြကို ထန္းလ်က္ဖိုမွာ စုၿပီးတာနဲ႔ ထန္းလ်က္က်ဳိသူလည္း မီးေမႊးၿပီး ထန္းလ်က္ဖိုေပၚ ဒယ္အိုးေတြတင္ကာ ထန္းစက်ဳိပါေတာ့တယ္။ ထန္းရည္ေတာ္သင့္႐ံု ေစးပ်စ္တာနဲ႔ ဒယ္အိုးကို မီးဖိုေပၚကခ်ၿပီး အပူမေလ်ာ့ေသးခင္ မညီမညာ အလံုးေလးေတြကို လံုးေနပါတယ္။ ေအးသြားရင္ ထန္းရည္က မာခဲသြားတာမို႔ အပူမေလ်ာ့ခင္ ထန္းလ်က္လံုးရတာျဖစ္ၿပီး လုပ္ကိုင္ေနက်သူမို႔သာ ထန္းလ်က္အပူကို လက္နဲ႔ကုိင္ၿပီး လံုးႏိုင္တာပါ။
ထန္းလ်က္က်ဳိရတာနဲ႔ ပတ္သက္ၿပီး “ထန္းလ်က္ဖိုေပၚမွာ ဒယ္အိုးေလးလံုးတင္ၿပီး မီးနဲ႔ေ၀းတဲ့ အိုးကေန မီးျပင္းတဲ့ အိုးဆီထိေအာင္ တစ္ဆင့္ၿပီးတစ္ဆင့္ လွယ္ရတယ္။ ေနာက္ဆံုးအိုးက ထန္းရည္ကို ေညာင္ေစးတန္းေအာင္ က်ဳိၿပီးတာနဲ႔ အဲဒီဒယ္အိုးကို မီးဖိုေပၚကခ်ရၿပီး ေနာက္ဒယ္အိုးေတြကို လိုက္ေရႊ႕ၿပီး က်ဳိရတယ္။ မနက္တစ္ႀကိမ္ ညတစ္ႀကိမ္လုပ္ရေတာ့ ပင္ပန္းေပမယ့္ ဒီႏွစ္ ထန္းလ်က္ေစ်းေလး မဆိုးေတာ့ လုပ္ေပ်ာ္တယ္လို႔ ေျပာရမွာပဲ” ဟု ထန္းလုပ္ငန္းလုပ္ကိုင္သူ မသန္းဆင့္က ေျပာျပသည္။
အရင္ႏွစ္မ်ား ထန္းဖိုခ်ိန္မွာ ထန္းလ်က္ေစ်းက တစ္ပိႆာ က်ပ္ ၄၀၀ ကေန အလြန္ဆံုး က်ပ္ ၆၀၀ ပါ။ ဒီႏွစ္ ထန္းလ်က္ေပါက္ေစ်းက ေပၚစ တစ္ပိႆာ က်ပ္ ၉၀၀ ေက်ာ္ ေလာက္ရွိေပမယ့္ အခု ေမလထဲမွာေတာ့ တစ္ပိႆာ က်ပ္ ၈၀၀ နား ကပ္ေနပါေသးတယ္။ လက္ရွိထန္းလ်က္ေစ်းနဲ႔ ထန္းလ်က္အထြက္ႏႈန္းက ထန္းသမားရင္းႏွီးရတဲ့ ၀ါးလံုးဖိုး၊ ထင္းဖိုး၊ ႀကိဳး၊ ျမဴအိုး၊ ထန္းလ်က္ခ်က္တဲ့ ဒယ္အိုးဖိုး၊ သစ္ေခါင္နဲ႔ ထင္းဖိုးေတြ ေပါင္းလိုက္ရင္ စားျဖစ္ေသာက္ျဖစ္ပါ။ ပိုလွ်ံတယ္လို႔ မရွိေပမယ့္ အရင္ထက္ေတာ့ ၀မ္းေရးေျပလည္လာတယ္လို႔ ေျပာႏိုင္ပါတယ္။ ထန္းတက္သမားတိုင္းကို ထန္းေတာပိုင္ရွင္လို႔ သတ္မွတ္လုိ႔ မရပါဘူး။ ထန္းတက္သူ အမ်ားစုက အငွားတက္သူ မ်ားပါတယ္။ ထန္းရာသီမွာ ထန္းတက္လုပ္ငန္း လုပ္ကိုင္ၿပီး ထန္းရာသီၿပီးခ်ိန္မွာ ယာခင္းေတြဆီမွာ စာရင္းငွား၀င္လုပ္ရင္း အသက္ေမြးၾကရပါတယ္။ ထန္းပိုင္ရွင္ဆီကေန ထန္းတက္ခြင့္ရဖို႔ တစ္ႏွစ္ေငြဘယ္ေလာက္ဆိုၿပီး ငွားတက္ၾကတာ မဟုတ္ဘဲ ထန္းတက္ရက္ ဘယ္ႏွရက္မွာ ထန္းေတာပိုင္ရွင္အတြက္ ဘယ္ႏွရက္ဆိုၿပီး ေပးရပါတယ္။ ဟိုအရင္ေတာ့ ထန္းသမား သံုးရက္ဆိုရင္ ထန္းပိုင္ရွင္အတြက္ တစ္ရက္တက္ေပးရပါတယ္။ ေနာက္ပိုင္း ထန္းလ်က္ေစ်းမေကာင္းတာ ကုန္ၾကမ္းပစၥည္း ေစ်းျမင့္တာ ႏိုင္ငံရပ္ျခား ထြက္ခြာသူေတြ မ်ားလာတာေၾကာင့္ ထန္းတက္သူ နည္းသြားတဲ့အတြက္ ထန္းတက္ခကို ငါးရက္တစ္ရက္ပဲ သတ္မွတ္ပါေတာ့တယ္။
ထန္းလုပ္ငန္း သိပ္မေကာင္းေပမယ့္ ထန္းပင္ကထြက္တဲ့ အရာမွန္သမွ် လႊင့္ပစ္လိုက္ရတယ္ဆိုတာ မရွိေတာ့ ထန္းလုပ္ငန္းက ဆက္ရွိေနဦးမွာပါ။ ထန္းပင္ဆိုတာ အညာမွာ ပေဒသာပင္ပါ။ ထန္းႏို႔ကထြက္တဲ့ ထန္းရည္ကိုက်ဳိၿပီး ထန္းလ်က္လုပ္တယ္။ ထန္းျပင္ရင္း ခုတ္ထြင္လိုက္တဲ့ ထန္းလက္ကိုင္းကို ကုလားထိုင္တို႔ စားပြဲတို႔ ထမ္းပိုးတို႔ လုပ္တယ္။ ထန္းေလွ်ာ္ကို အိမ္ေဆာက္တဲေဆာက္တဲ့အခါ ႀကိဳးအေနနဲ႔ သံုးတယ္။ ထန္းရြက္ကို အိမ္မိုးဖို႔အတြက္ သံုးတယ္။ ထန္းသီးဆန္ႏုေသးရင္ တခ်ိဳ႕ၿမိဳ႕တက္ေရာင္းၾကပါတယ္။ ရင့္သြားရင္ေတာ့ ႏြားစာအျဖစ္ ထန္းသီးဆန္ကို ပါးပါးေလးလွီးၿပီး ႏြားေကြၽးလို႔ ရပါေသးတယ္။ ထန္းပင္ေတြက လယ္ယာခင္းေတြကို သူ႔အကြက္ ကိုယ့္အကြက္ နယ္နိမိတ္သတ္မွတ္ဖို႔ အတြက္လည္း အသံုး၀င္ပါတယ္။ ယာခင္း အေတာ္မ်ားမ်ားရဲ႕ တစ္ကြက္နဲ႔တစ္ကြက္ ေျမေနရာအစပ္ေတြမွာ ထန္းပင္ေတြကိုစီၿပီး စိုက္ထားရင္း နယ္နိမိတ္အတိုင္း သတ္မွတ္လိုက္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္လည္း အညာအရပ္က ယာခင္းေတြမွာ ထန္းပင္ေတြဟာ အတန္းလိုက္ အကြက္လိုက္ ေပၚေနတာပါ။ ထန္းပင္က ထန္းရည္အထြက္နည္းသြားလို႔ပဲ ျဖစ္ျဖစ္ရင့္ေျခာက္ၿပီး ေသသြားရင္ပဲျဖစ္ျဖစ္ မိုးကုန္တဲ့အခါ ခုတ္လဲွၿပီး
အိမ္ေဆာက္တဲ့အခါ ထုပ္တန္းအျဖစ္ သံုးၾကပါတယ္။ ထန္းသားက မိုးေရမထိရင္ ဆယ္စုႏွစ္ခ်ီကို ခိုင္ခံ့တဲ့အသားမို႔ သစ္ႀကီးသစ္ေကာင္းရွားသြားတဲ့ ခုေခတ္ေက်းလက္မွာ အိမ္ေဆာက္ဖို႔အတြက္ ထန္းသားဟာ အေရးပါဆဲပါ။
ထန္းလုပ္ငန္း အေတာ္အသင့္ ျပန္ေကာင္းတာ ႏွစ္ႏွစ္ေလာက္ပဲ ရွိပါေသးတယ္။ အက်ိဳးအျမတ္နည္းလို႔ တက္သူမရွိေသးတာေၾကာင့္ အရြက္ေျခာက္ေတြ အၿပိဳင္းၿပိဳင္း အ႐ိုင္း႐ိုင္း ျဖစ္ေနတဲ့ ထန္းပင္ေတာေတြလည္း အမ်ားအျပား ရွိေနေသးပါတယ္။ ထန္းတက္တဲ့အလုပ္ဟာ ထန္းသမားအဖို႔ အသက္အႏၲရာယ္ နီးစပ္တဲ့အလုပ္ပါ။ ထန္းတက္ရင္းရင္း ဆြဲမခိုင္လို႔ ျပဳတ္က်တာ။ အပင္ေပၚေရာက္မွ အေၾကာင္းအမ်ိဳးမ်ိဳးေၾကာင့္ လိမ့္က်တာေတြ ၾကံဳရၾကားရပါတယ္။ အဲဒီလို အေျခအေနမ်ိဳးမွာ ထန္းသမားဟာ ေျခက်ိဳးလက္က်ိဳးကေန အသက္ဆံုး႐ံႈးသြားတဲ့ အထိပါ။ အညာအရပ္မွာေတာ့ ထန္းေလွ်ာတယ္လို႔ ေခၚပါတယ္။ ထန္းခ်က္သူကခ်က္၊ ျမဴအိုး မီးၿမိႇဳက္သူက ၿမိႇဳက္ေနတဲ့ ထန္းခ်က္ဖိုဆီကအျပန္ ကြၽန္ေတာ့္အေတြးမွာ ထန္းပင္ေပၚက ထန္းရည္ကို က်ဳိခ်က္ၿပီးရလာတဲ့ ထန္းလ်က္က ခ်ဳိျမေပမယ့္ ထန္းလ်က္ခဲျဖစ္ဖို႔ ထန္းသမားမိသားစု အားထုတ္ရတဲ့ဘ၀ဟာ ပင္ပန္းဆင္းရဲတာထက္ အမ်ားႀကီးပိုေနတယ္ဆိုတဲ့အေၾကာင္း သိလိုက္ရင္း ထန္းလ်က္ေစ်းေကာင္းကာ ထန္းေတာင္သူတို႔ဘ၀ အဆင္ေျပပါေစလို႔ ဆုေတာင္းလိုက္မိပါတယ္။
Writer:
■ သက္ထိန္၀င္း (ပခုကၠဴ )
(Credit to Eleven Media Group)
No comments:
Post a Comment